Rahim Kisti Yazıları
Kadınların pek çoğunun sıklıkla yaşadığı korkulardan biri de yumurtalıklarda kist olmasıdır. Neredeyse her kadında hayatının bir döneminde yumurtalıklarında kist saptanabilir. Kistler genelde bulgu vermez ve tedavi gerektirmezler.
En sık neden hormonal düzensizliklerdir. Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm'ye kadar ulaşabilen folekül adını verdiğimiz bir kist oluşur.
Over kisti özellikle adet gören kadınlarda görülür. Adet dönemi başlamayan genç kızlarda veya menopozdaki kadınlarda nadir görülür.
Yumurtalık kistlerini kabaca habis ve selim başlıkları altında incelenebilir. En sık görülen iyi huylu over kistlerdir. Yumurtalık diğer organlara göre belirti verme açısından daha fakirdir.
Sıklıkla rahim ameliyatı esnasında rastlanan İnklüzyon Kisti fonksiyonel olmayan bir kisttir.
Gençlerde en sık rastlanan kistlerin başında gelir. Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi nedeni ile olduğu düşünülmektedir.. Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir,
Normalde her yumurtlamadan sonra yumurta hücresinin atıldığı doku farklılaşır ve korpus luteum adı verilen dokuya dönüşür.
Aşırı hormon salgısına bağlı olarak ortaya çıkar. hemen hemen her zaman çift taraflıdır ve 20 cm kadar büyük olabilirler.
Gebelik esnasında görülen solid yapıda bir kitledir. Bazen 20 cm kadar büyüyebilir.
Genelde rutin muayene ya da başka bir sebepten dolayı yapılan muayene ve ultrasonografide saptanırlar.
Çoğu over kist iyi huyludur (yüzde 80-85) ve genellikle 20-44 yaş arası kadınlarda görülür.
Kistler her zaman infertilite (kısırlık) nedeni değildir. Eğer oluşum sebepleri hormonal düzensizlik ise infertilite görülebilir.
İlk gebelik aylarında gebeliğin devamı için gerekli hormonları salgılayan ve boyutları bazen 8-10 cm'ye ulaşabilen bir kist oluşur.
Over kistinin tedavisi cinsine göre değişir. Sık gözlenen basit kistler için genelde takip tercih edilir. Bu esnada doğum kontrol hapları kullanmak da kistlerin küçülmesine yardımcı olur.
Yarım litre suyun içerisinde bir tutam aslanpençesi ilave edin. Belirli bir müddet kaynatıldıktan sonra. Ilımaya bırakılır. Daha sonra isteğe göre bal ile tatlandırılarak her sabah için.
Kistlerin tekrarlaması cinsine göre değişir. Hastayı 6 aylık muayene ve ultrason takibi ile izlemek uygundur.
Kist tedavi edilmezse daha da büyüyebilir, belli bir büyüklükten sonra yırtılarak karın içine kanama yapıp hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.
Kist çoğu kadının hayatının bir döneminde maruz kaldığı ve özellikle yumurtalıklarda rastlanan içi sıvı dolu keseciklere verilen addır.
Tıbbi adaçayının vatanı Akdeniz bölgesidir. Bizde bahçelerde sınırlı miktarda yetiştirilir.Çok yıllık yarı çalı bitkidir. Gövde 4 köşe, dallar (dip kısmı ağaçlaşmış) kıllı, 1 m. kadar yüksektir.
İçeriğindeki sarı boya kuvvetli bir şekilde safra yapımını ve akımını hızlandırmaktadır.Safra kesesinden kaynaklanan ağrıları ve şişkinlikleri gidericidir.
Testere dişli arslanpençesini tüm aktarlarda bulmak mümkündür. Raf ömrünün bir yılı geçmemiş olması gerekir. Çünkü etki özelliğini ikinci yılda %75 kaybetmektedir.
Memleketin her tarafında, çayır ve çalılıklar arasında, kurak yerlerde, yol boylarında ve otlak arazide bulunur.Çok yıllık otsu bitkidir.