Doğum Kontrol Hapları
Kist çoğu kadının hayatının bir döneminde maruz kaldığı ve özellikle yumurtalıklarda rastlanan içi sıvı dolu keseciklere verilen addır.
Kist çoğu kadının hayatının bir döneminde maruz kaldığı ve özellikle yumurtalıklarda rastlanan içi sıvı dolu keseciklere verilen addır. Yumurtalıklar haricinde vücudun başka alanlarında da ortaya çıkabilen kistler genellikle iyi huyludur ve kanser gelişme olasılığı çok düşüktür.
Kadınlarda özellikle yumurtalıklarda oluşum gösteren ve genellikle seyri iyi olan kistlerin birçok türü vardır. Bu kistler genellikle her hangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Ancak yeteri kadar takibi sürülen kist kendiliğinden kaybolmuyor, kistte büyüme gerçekleşiyor ve hastada farklı şikayetlere yol açıyorsa kistin mutlaka tedavi edilmesi gerekebilir.
Kist tedavinde gerekli takip yapıldıktan sonra istenilen iyileşme sağlanamamışsa cerrahi ile kistlerin alınması gerekebilir. Ancak cerrahiye başvurmadan önce kistin boyutunu küçültmek, ortadan kaldırmak ya da kist nedeniyle ortaya çıkan adet düzensizliklerini kontrol altına almak için tedavi amacıyla doğum kontrol hapları önerilebiliyor.
Doğum kontrol hapları kisti ufaltıcı ve kist nedeniyle oluşan adet düzensizliğini düzenleyici etki yaratmaktadır. Kist tedavisinde doğum kontrol haplarının kullanım amacı, beyinde salgılanan gonadotropinleri baskılamak ve yumurtalıklar üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmaktır.
Doğum kontrol haplarına rağmen kistte ufalma sağlanamıyor aksine kist büyüyorsa ameliyat gerekebilir. Kistler genellikle doğurganlık çağına ulaşmış kadınlarda ortaya çıktığı için cerrahide yumurtalıklara zarar vermemeye özen gösterilerek yalnızca kist alınır. Ancak bazı durumlarda kist ile beraber yumurtalığın da alınması gerekebilir.